Duizeligheid
Draaiduizeligheid
Het is heel vervelend wanneer u last heeft van draaiduizeligheid. Kent u dat? U wilt uit bed stappen of omdraaien in bed en alles begint te draaien ? Daarnaast kan er ook misselijkheid, transpireren of angst bij komen kijken.
Ontstaan van draaiduizeligheid
Draaiduizeligheid door BPPD (Benigne Paroxysmale Positieduizeligheid) ontstaat door een plotselinge verandering van de stand van het hoofd. Dit is de meest voorkomende oorzaak van duizeligheid. Het kan ontstaan bijv. na een lange periode van bedrust, schedeltrauma of na een grieperiode. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak.
Oorkristalletjes
BPPD is gebaseerd op klachten van het evenwichtsorgaan: er zweven oorkristalletjes in een van de halfcirkelvormige kanaaltjes van het evenwichtsorgaan en klonteren samen. Het betrokken kanaal wordt hierdoor gevoelig voor positieveranderingen van het hoofd en worden door patiënten ten onrechte als beweging waargenomen. Draaiduizeligheid is dan het gevolg.
Duizeligheid
De duizeligheid kan soms, zeker bij oudere mensen, worden beschreven als een licht, zweverig gevoel of een neiging tot vallen. Draaiduizeligheid houdt vaak niet langer dan een minuut aan. Duurt duizeligheid langer en in combinatie met dubbelzien, moeite met praten, concentratieproblemen, zwakte in arm of been of niet kunnen lopen? Neem direct contact op met een arts!
Hoe kunnen wij helpen bij draaiduizeligheid?
Allereerst nemen wij een anamnese of vraaggesprek bij u af, zodat wij kunnen vaststellen wat de oorzaak van de duizeligheid kan zijn. Vaak heeft een KNO-arts of huisarts al een diagnose gesteld en bepaald dat fysiotherapie de beste wijze is om van de duizeligheid af te komen. Met onze expertise op het gebied van BPDD moeten wij dan nog vaststellen in welk van de drie halfcirkelvormige kanaaltjes het probleem zit en vervolgens om wat voor soort BPPD het gaat: canalolithiasis of cupulolithiasis.
Er zijn twee methodes die wij inzetten:
FysioCulemborg helpt u bij duizeligheid